Обележили смо 3. децембар, Међународни дан особа са инвалидитетом

Градска општина Звездара наставила је са обележавањем Међународног дана особа са инвалидитетом кроз радионице и трибину које су одржане у четвртак, 3. децембра у просторијама Удружења за помоћ МНРО Звездара, ул. Крфска 7.На почетку данашњег догађаја одржана је презентација опреме купљене уз помоћ Града Београда – Секретаријата за социјалну заштиту, ГО Звездара и других донатора, као и мануфактурне израде употребних и украсних предмета са техником сито штампе – шоља, беџева, торби,… чиме се значајно оснажује социјално предузетништво и традиција социјалних кооператива на општини Звездара.

Гости су имали прилику активно да учествују у изради предмета по избору и сазнају више о примени ове технике, а у наредном периоду, деца и млади са својим родитељима и радионичарима, наставиће са активностима израде наведених предмета за своје и потребе фирми којима су потребни корпоративни поклони.

 Удружење МНРО Звездара је и у претходном периоду било препознатљиво по свом мануфактурном програму и изради уникатних новогодишњих честитки, магнета, накита и разних украсних предмета, а увођењем сито штампе значајно ће унапредити своје мануфактурне капацитете.

Након овога је одржана трибина под називом „Мрежа постојеће подршке и помоћи особама са инвалидитетом на Звездари – шта имамо и шта нам недостаје“ са учешћем представника ГО Звездара, ДЗ Звездара, Градског центра за социјални рад у Београду- Одељење Звездара, цивилног сектора и заинтересованих појединаца и породица.

Трибину су организовали ГО Звездара- Канцеларија за помоћ особама са инвалидитетом и Удружење МНРО Звездара. Модератор скупа је била Радмила Урошевић, помоћник шефа Одељења за друштвене делатности.

 

Радмила Урошевић, помоћник шефа Одељења за друштвене делатности је рекла да су данас заинтересованима представљени програми који се током целе године реализује на Звездари, а представљена је и мрежа помоћи, подршке и услуга које реализује Општина Звездар. На трибини која је управо завршена разговарано је о томе шта би у наредном периоду још могло да се уради да би се унапредио квалитет живота ових суграђана.. Констатовали смо и то чинимо током целе године да је социјална брига за ове суграђане најбоља када им се сервисно омогућавају различити садржаји које они сами не би могли да уреде, када им помажемо да развијају своје могућности и потребе, да искористе своје ресурсе и да заједно са њима покушамо да они воде свакодневни живот нормално, колико год је то могуће.

Јасмина Еркер, координаторка Удружења МНРО Звездара је рекла да је данашњи догађај организован да би се радно обележио 3. децембар, Међународни дан ОСИ. „Данас смо свим присутнима, свим гостима, свим пријатељима хтели да покажемо шта свакодневно наши коросници раде и шта могу да ураде. Пре трибине одржана је радиница где су корисници показали и израду беџева и штампу на шољама. Овом приликом смо и хтели јавности да покажемо да смо уз помоћ Секретаријата за социјалну заштиту, Градске општине Звездара, уз помоћ Владе Савезне Републике Немачке, преко ГИЗА и других донатора успели да набавимо опрему која ће унапредити радно ангажовање особа са сметњама у развоју. Надам се да су они то лепо презентовали и да са овога дана сви одлазе са већим знањем шта особе са сметњама у развоју могу да раде и на шта треба шира друштвена заједница да обрати пажњу и да их више укључи.”

Дубравка Гавриловић, руководитењка ГЦСР Одељење Звездара је рекла да установа у којој ради као државна институција пружа, у оквиру својих надлежности, разноврсне услуге ОСИ Она је рекла да се ГЦСР увек бави и превентивним радом који је јако важан, па се у то могу уклопити и закључци са данашњег скупа: да се у наредном периоду још више развија сарадња са Општином Звездара, другим центрима за социјални рад, удружењима грађана и да развијемо неку нову могућност да ОСИ дођу некако преко реда у Центар да добију информације, пре неких других корисника који можда нису толико угрожени.
Преузето са сајта ГО Зездара
Facebook
[custom-facebook-feed]