Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин обишао је данас Удружење за помоћ МНРО Звездара и том приликом најавио да ће до краја ове недеље бити расписан још један конкурс за подршку организацијама која раде на побољшању положаја особа са инвалидитетом у износу од 62 милиона динара.
”Као што смо рекли ниједно социјално давање неће бити умањено, па тако је и ове године, као и прошле, Министарство за функционисање и помоћ удружења која се боре за побољшање положаја особа са инвалидитетом одвојило 325.712.000 динара”, рекао је Вулин.

Он је истакао и да је за помоћ пројекту удружење Звездара Министарство прошле године одвојило 1.198.000 динара.

Када је реч о запошљавању особа са инвалидитетом, Вулин је истакао да је прошла година била најбоља од 2009. јер је кроз мере Националне службе за запошљавање запослено 4.913 особа са инвалидитетом.

”Пре тога најбоља година је била 2014. када смо то успели да урадимо са 3.913 особа”, рекао је Вулин додајући да се виде напредак и велики рад.

Он је замолио и затражио помоћ од свих друштвено одговорних предузећа да бар део своје репрезентације, свог буџета за маркетинг, потроше тако што ће помоћи оваквим организацијама куповином шоље, беџа…

Координатор Удружења за помоћ МНРО Звездара Јасмина Еркер рекла је да је удружење формирано 1977. године са визијом да се елиминишу предрасуде и корисници укључе у све друштвене токове живота.

”Тренутно код нас имамо укупно 75 корисника на различитим активностима. У дневном боравку имамо 15 корисника, 30 корисника је у занатско – едукативном центру, а 30 корисника је прошло предах услуге родитељства, односно, викенд програм као један вид припреме за самостални живот што нам је и задњи циљ”, рекла је Еркер.

Један од корисника удружења у коме су организовани сервиси подршке за особе са инвалидитетом рекао је да му је лепо у удружењу да се ту друже, праве накит, шоље цртају, али и уче енглески и сада турски.

Удружење има дневни боравак за децу и младе са сметњама у развоју, Клуб за младе у процесу осамостаљивања и Предах услуга за децу са инвалидитетом и њихове породице, као и занатско-едукативни центар.

У оквиру Годишњег конкурса за унапређење положаја особа са инвалидитетом у 2015, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је Удружењу са Звездаре доделило 1.198.000 динара за пројекат “Дневни боравак Звездара”, док је за програмске активности Удружења у прошлој години издвојено још 307.500 динара.

Вест преузета са сајта Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Facebook
[custom-facebook-feed]